Fyldninger

Fyldninger bruges til mindre reparationer, hvor der er karies i tanden eller der er knækket noget af. Inden man kan lave en fyldning, må man fjerne alt karies og bore ind til sundt tandvæv.

Der findes grundlæggende 2 måder at lave fyldninger på:

Plastfyldninger, der ” limes ” til tanden med en binder, der hærdes med lys. Plastfyldninger er tandfarvede og kan laves så de ikke kan ses i almindeligt og normalt dagslys.

Amalgamfyldninger (sølv), der stampes ned i tanden og hærder der. Amalgamet limer ikke til tanden, men holdes fast af tanden i et hulrum. Amalgam er sølv/sort-farvet.

Lovgivning omkring fyldninger

Siden oktober 2008 har lovgivningen dikteret at tandlægernes primære valg til fyldninger skal være plast.

Baggrunden for den nye lovgivning er hensynet til miljøet. Der er fortsat ikke videnskabeligt belæg for at mene, at amalgamfyldninger er ”giftige”.

Hvis du selv har et ønske om at få fjernet alle sølvfyldninger og erstatte dem med plast gør vi det gerne, men det sker altså ikke pr. automatik, hvis de gamle fyldninger ikke fejler noget.

sølvfyldninger

Gamle sølvfyldninger har den irriterende egenskab, at de ad åre udvider sig og kan sprænge tanden, så den enten får revner eller helt knækker.

Sådanne gamle fyldninger bør skiftes i tide. Har tanden fået små revner er det på tide at skifte fyldningen til plast, der limer tanden sammen.

Som sidegevinst får man en meget pænere tand:-)